Onstaan en Geschiedenis

 

De (studenten-)club draagt met trots de naam Kludde. Kludde is van oudsher een watergeest die het gebied rond de Schelde onveilig maakte. In het Waasland en de Polders stond Kludde bekend als een watergeest die beschonken nachtbrakers besprong en op aan de rug van de onfortuinlijke bleef zitten. De benevelde persoon in kwestie zal – en dat begrijpt u – het op deze manier nog moeilijk hebben om thuis te geraken…

De legende wil dat Kludde enkel verdwijnt bij zonsopgang en zich niet in de buurt van de beeltenis van de maagd Maria waagt. Nu weet u direct waarom de bijgelovige Antwerpenaars het zekere voor het onzekere namen en uit voorzorg op elke hoek van de straat een beeldje voorzagen. Het motto van de (studenten-)club Kludde is dan ook zeer toepasselijk: “Tantum Aurora Liberat” wat we vrij vertalen als: “Slechts het Ochtendgloren Bevrijdt”.

Kludde is ontstaan als een vereniging voor maritieme studenten en sympathisanten met een passie voor de haven en de stad Antwerpen. De eerste prille ideeën om een club op te richten dateren van het academiejaar 2007-2008 aan – waar kan het ook anders – de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen). In het najaar van 2010 werd de club daadwerkelijk opgericht en werd ingericht voor de studenten verbonden aan de Master-na-Master (MaNaMa) Maritieme Wetenschappen en Zee- en Vervoersrecht. De club telde bij aanvang dan ook vele studenten met een economische of juridische achtergrond.

Omwille van hervormingen in het onderwijslandschap en de wisselende inschrijvingsaantallen werd vanaf het academiejaar 2016-2017 beslist om het Praesidium open te stellen voor studenten die niet aan deze opleidingen verbonden waren. Ook werd het doelpubliek in deze periode verruimd om zo in te spelen op nieuwe trends. In 2019-2020 werd de MaNaMa opgevolgd door de Master Maritiem en Logistiek Management aan de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW).

Kludde is een volledig onafhankelijke (studenten-)club en is bijgevolg geen lid van een kring of een verbond. Zij heeft nog steeds haar uitvalsbasis in Café De Prof – een icoon in het studentenleven – recht tegenover de Agora van de Stadscampus aan de UAntwerpen in het hartje van de binnenstad. We hopen je ook dit jaar te mogen verwelkomen!

 

Bibliotheek

Tijl Pissierssens (2019): Clublied; 1 blz. (download PDF)

Tijl Pissierssens (2019): 10 jaar Tantum Aurora Liberat; 6 blz. (download PDF)