Geschiedenis

De prille ideeën om een maritieme studentenclub op te richten vinden we terug in het academiejaar van 2007-2008. Verschillende studenten van de Master-Na-Master opleiding Maritieme Wetenschappen en Zee- en Vervoersrecht hadden tijdens hun opleiding een gevoel van samenhorigheid opgebouwd en wilden dit ook na de lesuren verderzetten. Omwille van de tijds- en studiedruk waren studentikoze activiteiten tijdens de werkweek nagenoeg onmogelijk: om die reden werd een vaste caféavond ingepland en dit aan het einde van week. Wanneer het lessenrooster dit toeliet werd het maritieme gezelschap in café De Prof tot in de vroege uurtjes opgemerkt. Het ontbreken van een studentenclub werd door de studenten algemeen aangevoeld maar tot een echte start kwam het vooralsnog niet.

Enkele jaren later werd Kludde 1.0 officieel als studentenclub boven het doopvont gehouden. Op vraag van een nieuwe generatie studenten werd het snode plan dit keer wel uitgevoerd. Het onthullen van het clubschild gebeurde op een stormachtige, donkere avond in oktober 2010. Een meer passende sfeer en omgeving was moeilijk denkbaar. De club wilde bij haar oprichting de verschillende maritieme opleidingen aan de Universiteit Antwerpen verenigen.

De naam Kludde werd gekozen omdat deze watergeest verbonden blijft met de haven. Vanuit de volksverhalen is de legende terug te vinden bij het watergebied en de polders nabij de Schelde. Als slagzin van de club is “Tantum Aurora Liberat” dan ook bijzonder passend: Kludde was immers een onsterfelijk mythisch figuur. Vaak afgebeeld als gevleugelde wolf maakte hij de omgeving van Antwerpen ’s nachts onveilig. Hij belaagde mening steegschuimer door op de rug te klimmen, zo werd het wandelen bijzonder moeilijk, maar verdween wél bij het ochtendgloren. Net zoals voor maritieme studenten het geval is vonden de feestelijke activiteiten vooral ’s nachts plaats.

Als vaste uitvalsbasis werd niet toevallig voor café De Prof gekozen. De maanden na de oprichting werd een balans gezocht tussen zowel informele als formele activiteiten. Dit bleek niet altijd even eenvoudig … maar leverde wel bijzonder mooie herinneringen op. Ondertussen gonsde het in het studentenmilieu van de geruchten zodat ook geïnteresseerden de weg vonden. Daarnaast werd ook een bijzonder drankje, een special zo u wil, naar Kludde vernoemd en vandaag is deze nog steeds in het stamcafé te verkrijgen. Gewoon even aan de toog vragen en bereid je goed voor want het licht gaat uit.

In oktober ging Kludde 2.0 van start door een bijzondere groep studenten aan de faculteit TEW. Deze nieuwe generatie geeft een nieuwe impuls aan de historisch bescheiden, maar nog steeds een doorlopende beleving. Ondertussen heeft Kludde 3.0 haar sporen in het Antwerpse studentenleven meer dan verdiend en stelt zich open voor alle maritieme sympathisanten. Bigger, better, stronger, harder… do we need to say more?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Studentenclub Maritieme Wetenschappen UAntwerpen